Goede koekenpan
Knoflookteen
Kokosolie
Appel
Shiitake
Zoete paprika
Verse basilicum
Ui
Bloem
Ei
Zout
Oijfolie
Walnootolie
Naar eigen smaak of voorkeur kun je knoflook en ui weglaten, de walnootolie is er voor de smaak maar vooral om het gemengde en fijngemalen mengsel vloeibaar te maken. Je kunt de kokosolie ook vervangen door olijfolie
2. Fruit met een beetje kokosolie en een teentje knoflook (die er later uitgehaald wordt, maar naar eigen smaak kan hij mee de blender in) de walnoot en de shiitake een paar minuutjes op laag vuur. Voeg daarna de zoete paprika toe. Op laag vuur het mengsel nog een paar minuten bakken.
Haal van het vuur en stop het mengsel alvast in de blender, eventueel al een scheutje walnootolie erbij.
3. Bak in dezelfde koekenpan, er zit nog vast een beetje olie in, de appelschijfjes. Op laag vuur een paar minuten garen, je merkt aan de appel, die wordt wat los van structuur, wanneer je mag stoppen. Het vuur mag uit.
4. Stop de appel en de verse basilicum nu bij de rest en maak er, samen met de eerder genoemde walnootolie, een mooi smeuïg mengsel van.
5. Maak zelf deeg! Heel eerlijk: het deeg zelf maken is veel leuker, daardoor smaakt de ravioli echt beter 🙂
Houd daarbij aan dat je per 100 gram bloem een ei gebruikt. Verder een snufje zout en naar verhouding wat olijfolie. Even mengen met de hand – in het meel de befaamde kuil graven en daarin de eieren, olie en zout doen. Kneed zeker een kwartier, zodat, net als bij pizzadeeg, het geheel goed is gekneed. Je kunt bij meerdere eieren ook het eiwit van een enkele ei scheiden en eruit laten.
6. Maak lange dunnere rollen van het deeg, en haal ze nu door de pastamachine. Je rolt daarbij van dik naar dun, de meest dunne versie lijkt ons het meest geschikt. Op de afgebeelde machine is dat stand 9, en heel eerlijk: hoe dunner, hoe fijner.
7. Je hebt er speciale werktuigjes voor om meerdere tegelijk te maken, wij hebben gekozen voor afgebeelde deegvorm.
8. Als laatste: deeg in het vormpje leggen, de rand nat maken en een tweede deegvorm dekt het vulsel af. Zorg dat de randen goed in elkaar gedrukt zijn, zodat er met het koken niets ontsnapt. Zodra de ravioli komt bovendrijven, is deze gaar.
Je kunt een overheerlijke pesto nemen voor bij de ravioli, maar ga zelf met tomaat, knoflook, rozemarijn, oregano, peper en zout aan de slag voor een lekkere tomatensaus.