• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Brederode (stoofpeer)

De Brederode is een traditionele stoofpeer. Er zijn verschillende soorten, zoals de Echte, Zure, Groene en Dikkop Brederode. De Zoete Brederode is een zoetere variant die waarschijnlijk in de 19e eeuw in Nederland is ontstaan.

De Zure Brederode is een middelgrote peer met een karakteristieke vorm. In tegenstelling tot de meer ronde vormen van andere Brederode-variëteiten, lijkt de Zure Brederode meer op een appel: kort, bolvormig en iets afgeplat bij de steel. Vaak is er een klein vleesheuveltje te vinden bij de steel. Deze peren zijn op hun best wanneer ze in oktober worden geplukt en zijn vervolgens van december tot maart het lekkerst om te consumeren.

 

De Brederode peer is helaas steeds zeldzamer geworden. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de opkomst van andere stoofpeerrassen, zoals de Saint Rémy. De Zure Brederode lijkt qua uiterlijk veel op de Saint Rémy, wat ertoe geleid heeft dat deze laatste soort steeds populairder werd. Het is opmerkelijk dat de Brederode, ondanks zijn goede bewaareigenschappen en geringe verzorgingsbehoefte, nooit uitgebreid is onderzocht en zelfs geheel is verdwenen uit het assortiment van veel kwekerijen. De matige vruchtbaarheid wordt vaak genoemd als de belangrijkste reden voor deze achteruitgang. Desondanks is de Brederode nog steeds een geschikte peer voor boomgaarden, waar kleinschalige teelt mogelijk is.

Boomvorm

De boomvorm van de perenboom is typisch voor perenbomen in het algemeen, maar bij de Brederode kan het gaan om een vorkvormige of kandelaarvormige groei. Dit betekent dat de takken van de boom vaak naar boven groeien en zich in een soort vertakking verdelen, wat een goede lichtinval voor de vruchten zorgt.

Hier vind je de zoete Brederode

Deze peren vind je in de boomgaard Lintjesweg

De zoete Brederode in de keuken

Zoete gerechten: 

De zoete Brederode worden vaak gebruikt in dit lekkere recept: Stoofperen

Ook zijn ze lekker als gebakken schijfjes met o.a. Roquefort

Ook zijn deze peren uitstekend te gebruiken om chutney van te maken. 

QR Code

SCAN ME