Allereerst pluk je flink wat kersen. Met een sappan maak je voldoende kersensap. Als je de kersen eerst ontpit, dan voorkom je een ietwat bittere smaak. Het is geen probleem als er een paar pitten meestomen.
375 gram rietsuiker biologisch
750 milliliter kersensap
19 gram citroenzuur
Met rozemarijn
3 takjes rozemarijn / 4 blaadjes salie / 1 kruidnagel en een dopje vlierbloesemsiroop
Met lavendel
Een halve eetlepel gedroogde lavendelbloemen
Verhit het kersensap kort, totdat het kookt. Naar gelang de gekozen smaak salie, rozemarijn of kruidnagel/vlierbloesemsiroop kiezen om mee te laten koken. Een minuutje of wat laten koken, daarna laat je het sap een kwartiertje afkoelen. Bij het recept met de lavendelbloemen laat je deze in een theelepel of thee-ei laten meekoken.
In onze test was de smaak van de gekozen ‘touch’ goed te proeven. Advies om niet langer de salie etc. te laten trekken.
Tijdens het afkoelen (tussen 40 en 60 graden hebben bacteriën een gunstig klimaat, dus snel afkoelen onder 40 graden is aan te bevelen!) voeg je de citroenzuur toe. Deze geeft een frisse citroensmaak, maar zorgt ook voor conservering.
Meng het zuur goed onder het sap.
Na de kooksessie vul je de flesjes af met je gekozen siroop. Verwarm de flessen voor zodat ze niet stukspringen.
Wij hebben de afgevulde flesjes nog kort gekookt in een pan water i.v.m. de houdbaarheid.
De siroop is lekker, met een bubbelwater of een ijsklontje.
Proost!