1,5 kilo pruimen ( Plök gebruikt die geplukt zijn uit de boomgaarden in de buurt, Zwetsche oftewel Kwets)
2 sprietjes saffraan
theelepel kurkuma
theelepel citroengras
theelepel kardemom
theelepel koriander
theelepel amchoor
halve theelepel kaneel (kaneel kan snel overheersen in de smaakbeleving)
2 dopjes Amrut whiskey
Gebruik een glazen ovenschaal om het geheel te mengen, of een grote kom.
De gewassen en ontpitte pruimen in de schaal doen. De pruim in 4 delen snijden, hoe kleiner, hoe beter de whiskey en de specerijen erin trekken. Plök doet er ook enkele druppels citroensap in, naast alcohol breekt citroensap ook de structuur van de pruim, zodat de smaken beter in de vrucht worden opgenomen. Om het geheel vloeibaarder te maken kun je overwegen om er wat pruimensap in te doen. Uiteraard een biologische variant.
Laat de pruimen, de whiskey (en eventueel het bijgevoegde sap) en de specerijen zeker 24 uur trekken, dek de schaal af met een deksel. Of je gebruikt folie.
Tijdens de 24 uur schep je het goedje een paar keer om. Zorg dat de lepel verhit is, en schoongemaakt. Tijdens het koken en afvullen in jampotjes zorg je steeds voor de hygiëne, en gaan alle materialen onder de hete kraan.
Mocht je willen testen met een jam zonder suiker. Gewoon proberen.
Voor een pak geleisuiker kun je ook kiezen om de pectine en de suiker los te kopen. Voor een kilo fruit pak je 10 gram pectine en 400 gram suiker. Maar ook hier kun je testen en beslissen om de hoeveelheid suiker terug te schroeven naar 200 of 300 gram. Uiteraard kies je een biologische variant!