• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Recept

Appelazijn

Wat heb je nodig

  • – 1/2 kilo appelafval zoals klokhuis, pitten en schillen
  • – gesteriliseerde pot
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels azijn (optie)

Afval bestaat niet

Onder het motto ‘afval bestaat niet’, en met gangbare en populaire gerechten als appelmoes of een appeltaart, daagt Plök jullie uit om schillen en klokhuizen niet bij het groenafval te gooien, maar simpelweg om te zetten in een biologische appelazijn.

 

“Mekkelik zat, de kens ut”

En dan

 

Doe het appelafval (½ kilo), klokhuis, pitten en schillen in een gesteriliseerde pot.

Breng 1 liter water aan de kook, laat het wat afkoelen. Schenk 2 theelepels honing in de pot.

Vul de pot met het ‘appelafval’, en giet het ietwat afgekoelde water erover. Het ‘afval’ moet geheel onder staan om schimmelvorming te voorkomen.

Om het proces te versnellen, kun je 2 theelepels azijn toevoegen. Plök koos voor een biologische troebel appelazijn. Dek de pot af met een schone theedoek, laat de pot nu in een warme ruimte (keuken) staan. Na 4 weken is de appelazijn klaar.

De azijn is goed als je een lichte azijngeur ruikt en de micro-organismen stoppen met fermenteren (vandaar een schone (thee)doek en geen afgesloten deksel: er komt gas vrij, daarentegen wil je geen schimmel of bederf). Filter de azijn naar believen en giet de kersverse appelazijn over in Liefst) donkere flessen.

Appelazijn is heerlijk in o.a. een frisse dressing bij een salade! 

Impressies