• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Weinig suiker / Weinig boter

Appelkruimeltaart

Dit is een eenvoudig recept voor een niet te zoete en niet te vette appelkruimeltaart. Met vooral veel appels is dit dus een relatief gezonde en heerlijke traktatie!

Appels

Gebruik de gratis hoogstam appels die zijn geplukt op één van de Plök locaties of pluk appels en peren tijdens een oogstfeest van Plök. De oude appelrassen zijn over het algemeen lang houdbaar, ze zijn rijp in de maanden september/oktober en kunnen buiten in een kist op een droge plek bewaard worden tot einde winter. 

Bepaal hoeveel fruit je gebruikt en pluk deze hoeveelheid om de hele herfst en winter gratis appels en peren te eten. Deze appeltaart is dus uiterst geschikt om gedurende de herfst- en wintermaanden te maken. 

Ingredienten

  • 5 grote kookappels
  • 2 eieren
  • 60g boter
  • 100g suiker (riet of kristal)
  • 350g + 50g bloem (wit of volkoren)
  • kwart zakje bakpoeder
  • 2 scheutjes melk
  • 50g rozijnen (optioneel)
  • 100g notenmix (optioneel)
  • kleine theelepel kaneel (optioneel)

Vegan: Vervang de 2 eieren met 100ml havermelk of sojamelk. Ook voor de 2 scheutjes melk kan havermelk of sojamelk gebruikt worden. De boter kan vervangen worden door olijfolie of kokosvet. 

Benodigdheden

  • Dunschiller, mesje
  • Bakpapier
  • Springvorm of vlaaivorm
  • 2 kommen en een bakje
  • Heteluchtoven

Vulling

Kies 5 mooie grote kookappels, verwijder het klokhuis en de schil en maak hier eventueel appelazijn van.

Snij de appels in stukjes en voeg 100g gemengde noten 50g rozijnen en kaneel toe.

Deeg

Mix 2 eieren 60g boter 100g rietsuiker (of kristalsuiker) en 350g bloem (wit of volkoren). Wrijf door de handen, zodat er kruimels ontstaan, dus geen glad deeg proberen te vormen.

Zo zouden de kruimels er uiteindelijk uit moeten zien.

Bodem

Verdeel de kruimels in twee delen. Weeg 350g kruimels af om later te gebruiken (bedekken met kruimels). Met de rest van de kruimels wordt het deeg voor de bodem gemaakt. Voeg  50g meel toe, een beetje bakpoeder en twee scheutjes melk, zodat het kneedbaar wordt. Kneed 2 minuten en maak er een bal van.

We hebben nu 3 delen: Bodem, vulling en de kruimels om af te dekken.

Vouw een vierkant stuk bakpapier, knip de rand eraf en er ontstaat een cirkel

Rol de bal met een deegroller uit over het ronde bakpapier. Doe de bodem in de springvorm en vul met de appelvulling.

Strooi de kruimels over de vulling

Bakken

Bak de appelkruimeltaart in 35-40 minuten gaar in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden.

Voor keukenprinsen en -prinsessen

Meer recepten

Appelkruimeltaart

Dit is een eenvoudig basisrecept voor een niet te zoete en niet te vette appeltaart. Met vooral veel appels is...

Lezen...

Appelazijn

Recept Appelazijn Wat heb je nodig – 1/2 kilo appelafval zoals klokhuis, pitten en schillen – gesteriliseerde pot – 2...

Lezen...