60 gram ongezouten boter
1 grote ui, kleingesneden
100 gram wortel, in blokjes
125 gram bleekselderij (2 stelen), in blokjes
rasp van 1 citroen
750 gram bietjes, geschild en in blokjes van max. 1,5 cm
400 gram kersen (ontpit 350 gram)
1,5 tl amandelextract (of cherry brandy)
2 laurierbladeren
1 kaneelstokje
1 tl pimentbesjes, verpakt in een klein stukje dun katoen (mousseline)
15 gram verse dille (bosje)
800 ml groentebouillon
2 el zure room
versgemalen zeezout en peper
Smelt in een grote soeppan op middelhoog vuur de boter. Voeg de gesneden ui toe en bak in 3 minuten glazig. Voeg dan de wortel, bleekselderij en het citroenrasp toe en smoor nog 3 minuten, totdat de groenten zacht beginnen te worden. Voeg vervolgens de blokjes biet toe en bak nog 3 minuten. Voeg dan de groentebouillon, de cherry brandy (of het amandelextract) en de kruiden toe – bewaar wat dille ter garnering! Doe naar smaak wat zeezout en peper door de soep.
Laat 10 minuten zachtjes koken en voeg daarna de ontpitte kersen toe. Bewaar er hier ook een paar van ter garnering. Haal na 5 minuten met een soeplepel de laurierbladeren, het kaneelstokje, de dille en het zakje piment uit de soep. Haal er ter garnering ook een paar blokjes biet uit.
Pureer daarna de soep glad met een staafmixer.
Serveer de soep in een kom en garneer met een paar ontpitte kersen, blokjes biet, een eetlepel zure room en wat dille.