• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Bleue de Belgique

De ‘Bleue de Belgique’ is een oud Belgisch pruimenras, dat al rond 1850 in België bekend was en onder andere ook de namen Bleue de Bergues of Belgian Purple draagt. Het is een ras dat door de jaren heen populair is gebleven vanwege zijn betrouwbaarheid en de uitstekende kwaliteit van de vruchten.

Hij bloeit met witte bloesems in april en is een relatief gemakkelijk te telen boom en gedijt het beste op een zonnige standplaats in een neutrale tot licht kalkrijke, goed doorlatende grond.

De pruimen van de ‘Bleue de Belgique’ zijn middelgroot tot groot en hebben een karakteristieke donkerblauwe tot paarse kleur, vaak bedekt met een lichte, natuurlijke waslaag. Het vruchtvlees is geelgroen, stevig, sappig en heeft een zoete, licht aromatische smaak. De vruchten zijn rijp in de tweede helft van augustus

Een groot voordeel van dit ras is dat het goed (deels) zelfbestuivend is, wat betekent dat de boom vruchten zal dragen zonder dat er een andere pruimenboom in de buurt hoeft te staan. Echter, om de oogst te optimaliseren, wordt kruisbestuiving met andere rassen zoals ‘Opal’ of ‘Victoria’ vaak aanbevolen. Deze staan ook in de weide aan de Lintjesweg in Munstergeleen.

Boomvorm

De pruimenboom ‘Bleue de Belgique’ is een veelzijdig ras en is verkrijgbaar in verschillende traditionele boomvormen, die allemaal zijn geënt op een onderstam om de uiteindelijke grootte te beheersen en de vruchtdracht te bevorderen.

De bomen in de weide van Natuurmonumenten die Plök beheert zijn hoogstam: dit is de traditionele boomgaardvorm, waarbij de stamhoogte ongeveer 180 tot 200 cm is, voordat de eerste zijtakken beginnen. De totale uiteindelijke hoogte van deze boom ligt vaak tussen de 4 en 6 meter. brede, ietwat opgaande kroon te vormen. Dankzij de matige tot krachtige groei is het een robuuste boom die, met de juiste snoei, een goede en regelmatige oogst levert.

In de keuken

Handpruim

  • Vers fruit: Eet de pruimen direct uit de hand als gezonde snack of dessert. Zorg ervoor dat ze goed rijp zijn voor de beste zoete smaak.
  • Fruitsalades: De stevigheid van het vruchtvlees zorgt ervoor dat de stukjes pruim mooi in vorm blijven in fruitsalades.
  • Kaasplankjes: De zoetheid combineert uitstekend met zoute en scherpe kaassoorten.

 

Bakken en Desserts

De ‘Bleue de Belgique’ is een favoriet voor warme bereidingen omdat het vruchtvlees tijdens het bakken zijn vorm enigszins behoudt.

  • Pruimentaart en -vlaai: Klassiek gebruikt voor Limburgse vlaaien en andere gebakken taarten.
  • Crumble en Clafoutis: De sappige pruimen vormen een heerlijke, warme vulling in een kruimeldeeg of beslag.
  • Moes en Compote: Kan worden gekookt tot een zoete moes of compote, ideaal als bijgerecht of als vulling.

Verwerken en Inmaken

Dit ras is door zijn goede balans tussen zoet en zuur ideaal om langer houdbaar te maken.

  • Jam/Confituur: Zeer geschikt voor het maken van een rijke, donkergekleurde pruimenjam.
  • Inmaken/Op siroop: De vruchten kunnen worden ingemaakt in suikersiroop om ze het hele jaar door te bewaren.
  • Pruimenjenever: In België wordt de pruim soms gebruikt voor het stoken van pruimenjenever of andere sterke dranken.

 

Hartige Gerechten

Hoewel minder gebruikelijk, voegt de pruim een zoete en fruitige toets toe aan hartige maaltijden.

  • Wildgerechten: Een compote van ‘Bleue de Belgique’ past uitstekend bij wild of varkensvlees.
  • Salsa’s en Chutneys: Kan in kleine stukjes worden verwerkt in pittige of zoetzure chutneys voor bij vlees of curry’s.

Bleue de Belgique

Vrucht

Bloesem

Boomvorm

Blad

Vruchten

Stam

Meer hoogstam van Plök!

Appelrassen

Boskoop/ Goudreinet

De Goudreinet, een robuuste Nederlandse appel, is geliefd om zijn veelzijdigheid. De vrucht is ideaal voor recepten en goed te...

Lezen...

Yarlinton Mill

De Yarlington Mill is een klassieke Engelse ciderappel (zoet/bitter) uit de 19e eeuw, geliefd als basis voor cider vanwege de...

Lezen...

Marie Mesnard

De Marie Ménard is een essentieel Frans ciderappelras uit Bretagne, gewaardeerd om haar bitterzoete smaak en hoge tanninegehalte voor het...

Lezen...