De Dubbel Flip, ook bekend onder namen als Beurré de Mérode en Doyenné Boussoch, is een oud Belgisch perenras dat rond 1819 door Jean-Baptiste van Mons werd geïntroduceerd, hoewel vermoed wordt dat de oorsprong in de provincie Antwerpen ligt waar het al langer als “Dubbele Flip” bekend was.
Deze snelgroeiende en soms zeer productieve hoogstamboom kan een hoge leeftijd bereiken, waarbij de takken na verloop van tijd kunnen gaan afhangen, al is de boom wel gevoelig voor beurtjaren, schurft en druk. De vrij kleine, dikke en tolvormige vruchten hebben een dunne groene schil die bij rijpheid geel wordt met bruingrijze stippen en soms een karmijnrode blos aan de zonzijde vertoont. Het vruchtvlees is sappig, grof en zoet met een aangename lichtzure smaak. De oogst vindt plaats van eind augustus tot september, maar de peren zijn beperkt houdbaar. Voor een goede vruchtzetting is kruisbestuiving noodzakelijk, waarbij rassen als Beurré Hardy en Clapp’s Favourite geschikte bestuivers zijn.
De Dubbel Flip is van nature een hoogstampeer. Dit betekent dat de boom een duidelijke, lange stam heeft voordat de eerste takken beginnen te groeien, meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 meter of meer.
In zijn jeugd vertoont de Dubbel Flip een sterke en snelle groei, waardoor hij relatief snel een aanzienlijke omvang kan bereiken. De kroonvorm is aanvankelijk vaak piramidaal of kegelvormig, met opgaande takken. Echter, naarmate de boom ouder wordt en de eerste vruchten begint te dragen, hebben de takken de neiging om onder het gewicht van de vruchten door te buigen en af te hangen. Dit geeft oudere Dubbel Flip bomen vaak een brede en meer afhangende kroon.
De takkenstructuur kan soms wat onregelmatig zijn, en het is belangrijk om in de jeugdjaren door middel van snoei een goede basisstructuur te creëren om latere problemen met takbreuk onder zware vruchtdracht te voorkomen. De bladeren zijn typisch voor een perenboom: ovaal tot eirond, met een fijn gezaagde rand en een glanzend donkergroene kleur.
De Dubbel Flip is zowel als handpeer als in de keuken een smakelijke keuze.
Als handpeer wordt de Dubbel Flip gewaardeerd om zijn zoete en sappige vruchtvlees met een aangename lichtzure toets. De textuur is weliswaar wat grover dan sommige moderne rassen, maar veel liefhebbers waarderen juist deze karakteristieke eigenschap. De relatief kleine tot middelgrote vruchten zijn handzaam en makkelijk te consumeren.
In de keuken is de Dubbel Flip ook goed bruikbaar. Door zijn zoete smaak is hij geschikt voor diverse desserts, zoals compote, stoofperen, gebak (bijvoorbeeld perentaart of -cake), en in fruitsalades. De peer behoudt over het algemeen zijn vorm goed tijdens het koken, tenzij hij te lang wordt verhit.
Een historisch belangrijk gebruik van de Dubbel Flip, vanwege de beperkte houdbaarheid, was de verwerking tot stroop. De zoete smaak en de grote opbrengst van de boom maken het een geschikte kandidaat voor dit conserveringsproces. Hoewel dit gebruik tegenwoordig minder frequent zal zijn door modernere bewaarmethoden en andere perenrassen, getuigt het wel van de eigenschappen van de peer.