Wil je een Limburse vlaai bakken? Dan is dit recept van Bert (enthousiaste vrijwilliger bij Plök) uitstekend daarvoor. Dit recept voor deeg en vulling is de basis voor een klassieke Limburgse vlaai met een doorsnede van 30 cm.
Bij Plök moedigen we aan om zoveel mogelijk met seizoensgebonden en lokaal fruit te werken gratis geplukt op de verschillende locaties. Dit vlaairecept is perfect voor vele verschillende fruitsoorten. Het resultaat is een smaakvolle vlaai die niet alleen heerlijk is, maar ook het plukwerk waard was.
Het basis recept is eenvoudig aan te passen voor verschillende vullingen. Of je nu fruit van het seizoen hebt geplukt, zoals pruimen, kersen of bessen, of kiest voor een andere vulling van bijvoorbeeld ingevroren fruit, met dit basisrecept kun je alle kanten op.
• 250 gram bloem
• 50 gram suiker
• 12,5 gram verse gist of een half zakje gist korrels (half zakje = 3,5 gram gist korrels voor 250
gram bloem)
• 75 gram boter of margarine
• 1 ei
• 65-120 ml melk of water (ik doe altijd 65 ml)
• 1 mespuntje zout
Bij gebruik van verse gist eerst een gistpapje maken van gist + 2 eetlepels lauwe melk of water en één theelepeltje suiker.
1. Bloem + suiker+ gist + zout droog mengen met garde
( bij gebruik van verse gist het zout niet bij de gist toevoegen)
2. Boter smelten (lauw)
3. Eieren kloppen
4. Geklopte eieren met melk of water mengen en dit daarna mengen met de gesmolten boter
5. Mengsel onder 4. toevoegen aan mengsel onder 1. en kneden met handmixer tot een egaal
deeg ontstaat
6. Deeg 30-45 minuten laten rijzen op een warme plaats (handdoek over de kom leggen)
7. Deeg uitrollen tot 0,5 cm dik.
8. Met restant deeg eventueel reepjes maken (snijden met pizzaroller).
Als ik reepjes maak neem ik meestal een beetje meer meel (300 gram)
• 800 gram kruisbessen, pruimen, kersen uit de diepvries
• 150 gram fijne suiker
• 35 gram koudbindmiddel (is een soort maïzena). Verkrijgbaar bij Custers Bakwinkel, Zilstraat 18, 6114KH Dieteren (gemeente Susteren)
1. Laat fruit ontdooien en vang het fruitsap op. (Eventueel wat water toevoegen indien niet
genoeg sap om de vlaai helemaal te vullen)
2. Fijne suiker droog mengen met het koudbindmiddel
3. Met een staafmixer het mengsel onder 2. door het sap onder 1. mengen zodat een gelei
ontstaat
4. Het fruit voorzichtig door de gelei scheppen zonder het fruit te beschadigen.
De fruitvulling is nu klaar voor gebruik!
Baktijd 20-25 minuten bij 190 °C. De precieze baktijd hangt af van de oven.