De Yarlington Mill is een klassieke Engelse ciderappel (zoet/bitter) uit de 19e eeuw, geliefd als basis voor cider vanwege de...
Lezen...De Notarisappel is een befaamd en historisch Nederlands appelras met een rijke achtergrond. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze appel rond 1890 gekweekt door notaris J.H. Th. W. van den Ham in het Gelderse Lunteren, waarmee de basis voor dit geliefde ras werd gelegd.
Deze appel staat bekend om zijn omvang en uiterlijk; de vruchten zijn groot tot zeer groot en hebben een iets onregelmatige, vaak wat hogere dan brede vorm. De schil is bij rijpheid geelgroen en krijgt aan de zonzijde een lichte, rozerode blos met strepen. Wat de Notarisappel echter onderscheidt, is de smaak. Het vruchtvlees is lichtgeel, zeer sappig en heeft een aangenaam friszoete tot zachtzure smaak met een uitgesproken aroma.
De Notarisappel staat van nature bekend als een goed groeiende, middelgrote boom met een karakteristieke kroon. Volwassen exemplaren kunnen doorgaans een hoogte bereiken van 6 tot 8 meter, alhoewel dit afhangt van de onderstam en de groeiplaats. De kroon heeft een halfopen en afgeplat bolvormige structuur. De groeiwijze wordt over het algemeen als matig tot sterk omschreven.
Dit ras is historisch gezien een typische boom voor hoogstamboomgaarden. Een hoogstamboom heeft een stamhoogte van ongeveer 1,80 tot 2 meter, waarna de vertakking van de kroon begint.
Door zijn stevige structuur is de appel bij koel bewaren bovendien relatief lang houdbaar, waardoor hij tot in de winter geconsumeerd en verwerkt kan worden.
De Yarlington Mill is een klassieke Engelse ciderappel (zoet/bitter) uit de 19e eeuw, geliefd als basis voor cider vanwege de...
Lezen...Deze appel vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de 19e eeuw in de regio Pays d'Auge in Normandië, Frankrijk. Het is...
Lezen...De Clos Renaux is een zoete Normandische ciderappel met lage zuurgraad, ideaal voor de productie van Calvados en zachte ciders.
Lezen...Pater Karel Munstergeleen
Windraak
Munstergeleen & Sittard
in de gemeente Sittard-Geleen