1,5 kilo kersen (een variant met wat zure kers erbij kan de smaak verrijken!)
3 takjes verse lavendelbloem
2 dopjes rode wijn
2 dopjes grappa
Geleisuiker (of je neemt rietsuiker of een andere variant, pectine en citroenzuur in poedervorm)
Citroensap
Gebruik een glazen ovenschaal om het geheel te mengen (of een grote kom/schaal). De gewassen en ontpitte kersen in de schaal doen. Hoe kleiner de kers wordt gesneden, hoe beter de grappa, rode wijn en de verse lavendel erin trekken. Plök doet er ook enkele druppels citroensap in, naast alcohol breekt citroensap de structuur van de kers, zodat de smaken beter in de vrucht worden opgenomen.
Laat de kersen, de wijn, de grappa en de lavendel zeker 24 uur trekken, dek de schaal of kom af met een deksel. Of je gebruikt folie. Tijdens de 24 uur schep je het goedje een paar keer om. Zorg dat de lepel steeds is schoongemaakt. Tijdens het koken en afvullen in jampotjes zorg je steeds voor de hygiëne, en gaan alle materialen onder de hete kraan.
Je kunt de lavendelbloem eruit halen, maar meekoken en mee de blender in kan ook: lavendel is eetbaar. Zet de kersen op het vuur en laat richting kookpunt gaan. Doe de geleisuiker erbij en laat nog een minuten koken, roer goed!
Daarna de potjes vullen, tot bijna aan de rand, en laten afkoelen. Als het goed is, trekt het potje met inhoud zichzelf vacuüm.
Maak potjes schoon of koop eventueel nieuwe en zet ze in een verhitte oven (100 C°) of kook ze in een grote pot. Doe ook de deksels erbij
Mocht je willen testen met een jam zonder suiker. Gewoon proberen. Voor een pak geleisuiker kun je ook kiezen om de pectine en de suiker los te kopen. Voor een kilo fruit pak je 10 gram pectine en 400 gram suiker. Maar ook hier kun je testen en beslissen om de hoeveelheid suiker terug te schroeven naar 200 of 300 gram. Uiteraard kies je een biologische variant!