• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Cascoigner Scarlet

Cascoigner Scarlet

(Synoniemen: Glory of England, vermeld als Gascoigne’s Scarlet Seedling door kweker George Bunyard in zijn tweede (1921) editie van “The Fruit Garden”.)

 

De Cascoigner Scarlet is uit het zaad gekweekt door Gascoyne in Bapchild Court, Sittingbourne, Kent (Engeland) en geïntroduceerd op de kwekerij van George Bunyard in 1871.

Deze appel heeft een grote, platte ronde vorm met een duidelijke, geribbelde kroon en staat bekend om haar zuurzoete smaakbalans. De appel heeft een lichtgroene achtergrondkleur, met een uitgebreide dieprode blos die meer dan de helft van de appel bedekt. Soms is er een vage streepvorming zichtbaar. Het vruchtvlees is meestal groenachtig tot wit van kleur en heeft soms een wit-roodachtige tint direct onder de schil. Het vruchtvlees is wit, stevig en fijn van textuur, enigszins sappig. Scherp en fruitig. Mild van smaak. Wat deze appel uniek maakt, is het licht geparfumeerde aroma dat vrijkomt bij het proeven, wat bijdraagt aan zijn reputatie als een verfijnde eetappel. De Cascoinger Scarlet is eind september rijp.

 

Boomvorm

De Gascognes Scarlet is een appelboom die een middelmatig sterke groei vertoont. De bomen ontwikkelen een kroonstructuur die wordt omschreven als sparrig, dat zorgt voor een ruw, warrig uiterlijk.

De gesteltakken beginnen hun groei schuin omhoog, maar naarmate de boom ouder wordt, nemen ze een meer bijna horizontale positie aan. Dit draagt bij aan de uiteindelijke, wijdere vorm van de kroon. De takken zijn vrij dicht bezet met zijhout, wat belangrijk is omdat de bloei en de vruchtontwikkeling voornamelijk plaatsvinden aan het tweejarige langhout en eindstandig aan het korthout.

De standplaats is erg belangrijk doordat deze soort een behoorlijke vorstgevoeligheid is Zet deze boom op een beschutte plek.

Hier te vinden

In de keuken

  • Tafelappel: De Gascognes Scarlet is uitstekend geschikt voor directe, verse consumptie als handappel. De vaste textuur en het geparfumeerde aroma komen hierbij het best tot hun recht.
  • Appelmoes en Compote: Door de goede balans tussen zuur en zoet levert deze appel een heerlijke, smaakvolle basis voor zowel appelmoes als dikkere compote.
  • Bakken en Gebak: Het vruchtvlees behoudt goed zijn vorm tijdens het bakken, waardoor het een geschikte appel is voor appeltaarten, strudels en andere gebaksvullingen.
  • Appelsap en Cider: De appel is zeer geschikt voor het persen tot sap. Een opvallend kenmerk is dat het sap een lichte roze tot roodachtige tint kan krijgen, wat een aantrekkelijke presentatie geeft.
  • Inmaken en Conserveren: De appels kunnen worden verwerkt tot stukken op sap (bijvoorbeeld inmaakpotten), waarbij de vaste structuur een voordeel is voor de houdbaarheid en presentatie.
  • Koel bewaren: Drie maanden houdbaar in koelcellen.

Cascoigner Scarlet

Vrucht

Boomvorm

Blad

Vruchten

Stam

Meer hoogstam van Plök!

Appelrassen

Yarlinton Mill

De Yarlington Mill is een klassieke Engelse ciderappel (zoet/bitter) uit de 19e eeuw, geliefd als basis voor cider vanwege de...

Lezen...

Keuleman

Deze appel is een oud Limburgs/Vlaams ras, ideaal voor moes en sap door zijn stevige, zure vruchtvlees en lange bewaartijd.

Lezen...

Limburgse Bellefleur

De vruchten van deze Bellefleur zijn over het algemeen stevig, soms wat onregelmatig van vorm, en variëren in kleur, maar...

Lezen...