We gaan appelcider maken! Dit is de blog waar we je op de hoogte gaan houden van dit experiment.
meer lezen...Mart en Marc zijn naar Weert gereden om de tweedehands fruitpers op te halen. Het is een degelijk gereedschap van hout en staal. De inhoud zal rond de 10 liter zijn. De dag erna is de fruitpers meteen in gebruik genomen om vers sap te persen in de boomgaard Lintjesweg. Dat was super gezellig.
We hebben bekeken wat voor extra spullen er bij de fruitpers zaten en we hebben vernomen dat de houdbaarheid van het pecto-enzym en andere producten al een decennium geleden verstreken waren. Dus deze werden nieuw aangeschaft. Ook was er een dichtheidsmeter aanwezig, maar het probleem is dat deze een temperatuurcorrectie nodig heeft en een volle maatbeker met vloeistof om de meting te doen. Een refractometer heeft een automatische temperatuur correctie en er is maar één druppel vloeistof nodig. Deze hebben we dus ook aangeschaft.
We gaan appelcider maken! Dit is de blog waar we je op de hoogte gaan houden van dit experiment.
meer lezen...De fruitpers is aangeschaft, de benodigdheden om cider te maken en de instrumenten om het proces te controleren.
meer lezen...Om een goede cider te gaan maken is het essentieel om te weten hoe verschillende ciders smaken, oftewel: Cider proef...
meer lezen...Dit is de planning per dag van ons cider productie proces.
meer lezen...Dag 1 van de cider productie: het wassen, snijden en crushen van de appels en het toevoegen van pecto-enzym
meer lezen...Dag 2 van de cider productie: Er werd een giststarter gemaakt met gist voor cider en appelsap
meer lezen...Dag 3 van de cider productie: Het sap werd geperst en de hoofdvergisting werd gestart.
meer lezen...Na de hoofdvergisting, werd de cider ontdaan van de gist op de bodem van het vat om de tragere nagisting...
meer lezen...