• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Legipont

Dit soort is een oud Belgisch perenras dat ook bekendstaat als ‘Charneux’. Deze peer heeft een sappige, zoete en aromatische smaak. De vrucht is vrij groot, langwerpig en heeft een groengele schil met vaak een rode blos aan de zonkant. De Legipont is een laatbloeiende boom die niet zelfbestuivend is, wat betekent dat er een andere perenboom in de buurt moet staan voor vruchtzetting. De boom groeit matig, kan groot worden en is gevoelig voor beurtjaren en ziektes zoals bacterievuur. De peer wordt geplukt van september tot eind oktober en kan onder goede omstandigheden tot december bewaard worden.

Boomvorm

De Legipont is een perenboom met een matige groei, maar kan uiteindelijk uitgroeien tot een vrij grote boom. De groeiwijze is van nature smal en opgaand, met een piramidale tot smalle, kegelvormige kroon. Dit is goed te zien in de weide aan het Steengraafpad in Munstergeleen. Hierdoor is de boom landschappelijk gezien zeer decoratief. 

Hier vind je de Legipot

De Legipont in de keuken

Toepassingen van de Legipont peer

    • De Legipont is bij uitstek een handpeer die heerlijk is om zo uit het vuistje te eten. De smeltende textuur en zoete smaak komen hierbij het beste tot hun recht.
    •  
    • Plök gebruikt deze peer om in combinatie met appels een heerlijk appel/perensap te maken
    •  
    • Peren op stroop of siroop: Een klassieker waarbij de peren zachtjes worden gepocheerd in suikerstroop of bessensiroop.
    •  
    • Perentaart of -crumble: De zoetheid van de peer combineert perfect met de kruidige smaken in een taart of crumble, eventueel met toevoeging van kaneel of vanille.
    • Desserts met kaas: De zoete peer vormt een uitstekende combinatie met zoute of pittige kazen, zoals blauwschimmelkaas of oude kaas. Serveer de peer in schijfjes naast een kaasplankje.
    •  
    • In salade: Dun gesneden Legipont peer voegt een frisse, zoete toets toe aan diverse salades, bijvoorbeeld met walnoten, geitenkaas en rucola.
    • Perenmoes of -compote: Gekookt tot een gladde moes of grove compote is de Legipont een heerlijke toevoeging bij bijvoorbeeld varkensvlees of wild, of gewoon als dessert.

QR Code

SCAN ME