• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Sneeuwappel

De sneeuwappel, ook wel bekend als Oogstappel, Transparante Blanche of Transparante Jaune, is een bijzondere appelsoort die vooral gewaardeerd wordt om zijn vroege oogsttijd. Deze appel is een van de eerste die rijp wordt, vaak al eind juli. De vrucht is middelgroot, rond en heeft een dunne, gele schil. Het vruchtvlees is wit, zacht, sappig en heeft een zoet-zure smaak. De sneeuwappelboom is een sterke en gezonde boom die goed bestand is tegen ziekten. De smaak van deze appel is fris en verfrissend, waardoor hij heerlijk is om vers te eten. Een nadeel van de sneeuwappel is dat hij niet goed te bewaren is en het vruchtvlees snel melig wordt. Deze appelsoort is niet overal verkrijgbaar, dus zelf plukken aan de Lintjesweg.

Boomvorm

De sneeuwappelboom staat bekend om zijn aantrekkelijke, ronde kroon. Deze compacte en vaak bolvormige groeiwijze maakt hem tot een geliefde keuze voor tuinen van verschillende groottes. De opgaande takken dragen bij aan deze karakteristieke vorm en zorgen ervoor dat de boom voldoende licht doorlaat. Hierdoor kunnen er onder de boom andere planten groeien. De compacte groei bevordert bovendien een goede vruchtvorming, omdat de appels meer licht krijgen. Hoewel de meeste sneeuwappelbomen deze ronde kroon hebben, kunnen er ook variaties voorkomen. Door middel van snoei kan de vorm van de boom enigszins beïnvloed worden, maar over het algemeen is de ronde kroon een kenmerkend aspect van deze boomsoort.

De sneeuwappel in de keuken

Zoete gerechten:

  • Sneeuwwitjes appel met 7 ingrediënten: Een eenvoudig en lekker recept met havermout, noten, rozijnen en honing. Ideaal als gezond tussendoortje of dessert.
  • Appeltaart: De zoete en frisse smaak van de sneeuwappel maakt hem perfect voor een klassieke appeltaart. Voeg kaneel, nootmuskaat en een snufje zout toe voor extra smaak.
  • Appelcrumble: Een warm en comfortend dessert. Meng de gesneden sneeuwappels met suiker, kaneel en een beetje citroensap. Bedek met een crumble van havermout, boter en suiker.
  • Compote: Maak een frisse compote van sneeuwappels met een scheutje citroensap en een beetje suiker. Heerlijk bij pannenkoeken, wafels of yoghurt.
  • Gebakken sneeuwappels: Halveer de appels, verwijder het klokhuis en vul de holte met een mengsel van rozijnen, noten en honing. Bak in de oven tot de appels zacht zijn.
  •  

Hartige gerechten:

  • Appelsalade: Meng dunne plakjes sneeuwappel met rucola, walnoten en een dressing van olijfolie, balsamicoazijn en honing.
  • Varkenshaas met appel: Bak varkenshaas met uien en voeg aan het einde van de bereiding stukjes sneeuwappel toe.
  • Stoofschotel: Voeg sneeuwappels toe aan een stoofschotel van bijvoorbeeld kip of rundvlees. De zoete smaak van de appel geeft een verrassende twist aan het gerecht.

Tip: Om te voorkomen dat de sneeuwappels verkleuren, besprenkel je ze met citroensap.

QR Code

SCAN ME