• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Clos Renau

De Clos Renaux is een historisch ciderappelras afkomstig uit Normandië, Frankrijk, waar het rond 1930 werd verkregen door M. Rafin en vernoemd naar zijn chef de culture. Het ras is geclassificeerd als een zoete appel en wordt gekenmerkt door zijn opvallend lage zuurgraad met een lichte, nauwelijks waarneembare bitterheid. De vrucht is middelgroot tot groot, heeft een conische tot eivormige vorm en een gele schil, vaak met een vermiljoenrode blos en lichte strepen aan de zonkant. De pluktijd valt doorgaans in de tweede helft van oktober, wat het een appel van het tweede of derde seizoen maakt.

Boomvorm

De Clos Renaux-boom heeft een gemiddelde groeikracht en is relatief robuust, hoewel er kans is op takkanker in vochtige microklimaten. De boom ontwikkelt zich tot een vrij grote omvang, met dikke takken en een sterk vertakte structuur. In zijn jonge jaren heeft de boom een bolvormige groeiwijze, die bij oudere bomen evolueert naar een afhangende koepel- of kegelvorm. De boom is gevoelig voor beurtjaren, wat betekent dat na een zware oogst de opbrengst in het volgende jaar sterk kan verminderen. De bloesem verschijnt midden mei, en de boom is diploïde, maar profiteert van bestuivers zoals Douce Moën om de productiviteit te maximaliseren.

Hier vind je de Clos Renau

Het gebruik van het Clos Renau appelras

De Clos Renaux is een gewaardeerde ciderappel die vooral wordt gebruikt in de productie van Normandische ciders en Calvados. Door de zoete smaak met een hoog suikergehalte en een lichte bitterheid, draagt het ras bij aan de zachtheid en body van de drank. Het ras valt onder de categorie ‘Douce’ (zoet) in de classificatie voor ciderappels en wordt vaak gemengd met bitterzoete en zure rassen om een uitgebalanceerd profiel te bereiken. Daarnaast is de appel vanwege zijn harmonieuze smaak en zachte vruchtvlees ook geschikt voor het maken van puur appelsap voor verse consumptie.

Clos Renau

Vrucht

Bloesem*

Boomvorm

Blad

Vruchten

Stam

Meer hoogstam van Plök!

Appelrassen

Brantot

De Brantot (ook Bramtôt) is een historische Franse bitterzoete ciderappel uit Normandië, gewaardeerd om zijn hoge tannines voor de structuur...

Lezen...

Jacques Lebel

De Jacques Lebel is een grote, sappige, groene appel met een zoet en scherp zuurtje. Hij kan tot kerst worden...

Lezen...

Clos Renaux

De Clos Renaux is een zoete Normandische ciderappel met lage zuurgraad, ideaal voor de productie van Calvados en zachte ciders.

Lezen...