• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Doyenne du Comice

Dit perenras is ontstaan in 1849 in het Franse Angers. Deze peer, ook wel de ‘koningin der peren’ genoemd, staat bekend om haar superieure smaak en textuur. Het is een grote, brede handpeer met een onregelmatige vorm en een geelgroene schil die vaak bedekt is met roodbruine stippen. Het witte vruchtvlees is extreem sappig, zacht en bijna smeltend op de tong, met een heerlijk zoete en aromatische smaak die vaak wordt omschreven als een mix van honing en bloemige tonen. De boom groeit sterk, maar kan gevoelig zijn voor beurtjaren en is tamelijk tot zeer vatbaar voor schurft en bacteriekanker. De oogst vindt meestal plaats in de tweede en derde week van september, waarna de peren op een koele, donkere plek verder kunnen rijpen.

Boomvorm

De Doyenné du Comice perenboom staat bekend om zijn krachtige groei en kenmerkende boomvorm. Van nature heeft de boom een smalle halfopen kroon in piramidevorm. Vooral op jonge leeftijd groeien de gesteltakken steil omhoog, wat de opgaande kroonvorm versterkt. Als volwassen boom kan de Doyenné du Comice een aanzienlijke hoogte bereiken van wel 6 tot 10 meter en heeft dan ook een grote omvang, waardoor deze boom het beste tot zijn recht komt in een ruime tuin of fruitweide.

De boom gedijt het beste in de volle zon en heeft een voorkeur voor rijke, goed doorlatende, niet te kalkrijke grond. Hoewel de boom zelfbestuivend is, zal de opbrengst aanzienlijk hoger zijn met de aanwezigheid van andere perenrassen in de buurt voor kruisbestuiving. De bladeren van de boom zijn lichtgroen tot geelachtig en in het najaar kunnen ze oranjerood verkleuren.

Hier vind je de Doyenne du Comice

De Doyenne du Comice in de keuken

De Doyenné du Comice peer is door haar zachte, zoete en sappige vruchtvlees uitermate veelzijdig in de keuken. Naast het feit dat het een uitstekende handpeer is, kan hij ook in zowel zoete als hartige gerechten worden gebruikt.

Hier zijn een aantal toepassingen:

  • Desserts: De peer is ideaal voor gebak, taarten en cakes, zoals een tarte tatin of een perencrumble. Ook kan hij worden gepocheerd in siroop of wijn.
  • Kaasplankjes: Vanwege de zoete smaak en het aroma is deze peer een perfecte partner voor hartige of pittige kazen.
  • Salades: In plakjes of blokjes gesneden voegt de peer een sappige en zoete dimensie toe aan salades, bijvoorbeeld in combinatie met noten, gedroogde ham, en geitenkaas.
  • Hartige gerechten: De peer kan ook een zoete tegenhanger vormen in hartige gerechten, zoals bijgerecht bij vlees of wild.
  • Dranken: De peer is geschikt voor het maken van compotes, jams, vruchtensappen en likeuren.
  • Stroop en sap:  Plök gebruikt deze peer voor zowel het maken van appel/perensap alsook voor de het maken van stroop.

QR Code

SCAN ME