• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

Hoogstam boomgaard

De kriekenweide

De gemeente benaderde Plök met de vraag of wij iets met het perceel konden doen, nabij de Pater Karel kapel. De invulling was snel gevonden: een fruitweide met een speciaal doel.

Kriekenbier & Cider

Zure kersen voor de productie van kriekenbier, appelrassen uit Frankrijk en Engeland – op aanraden van de Nationale Belgische bomenstichting – voor een smaakvolle cider. Een bijzondere boomgaard dus. Maar verder gewoon aangevuld met een bijenwand, een bijenhotel, met bloemen en een struweelhaag. Om de biodiversiteit een handje te helpen.

Kernpunten

  • Ciderproductie:
    Het herstellen van de oude traditie van cider maken.
  • Biodiversiteit:
    Het creëren van een leefgebied voor verschillende planten en dieren.
  • Natuurlijk beheer:
    Het handmatig onderhouden van de boomgaard.
  • Educatie:
    Het bieden van educatieve mogelijkheden over natuur en duurzaamheid.

Plukken

Op dit moment begint de kriekenweide een kleine oogst op te leveren. Voor een eerste cider batch zijn verschillende appels geplukt geworden.

Kartrekker

Wil je meehelpen in de Kriekenweide, vraag dan naar Mart die kan je meer vertellen.

Over deze hoogstam boomgaard

Kriekenwei

De Kriekenwei is gelegen naast het Pater Karel Complex in Munstergeleen. Het is een perceel grond dat al een tijdje braak lag en waar de natuur haar gang is gegaan. De weide lag er verwaarloosd bij, maar is rijk aan verschillende soorten planten en insecten.

De Kriekenweide wordt voornamelijk op een natuurlijke manier beheerd. Het gras maaien wij met de hand (bosmaaier en/of zeis). Het doel is om een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren.

Fruitsoorten in deze boomgaard

Er zijn verschillende fruitbomen geplant, waaronder appel- en kersenbomen. Deze zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun geschiktheid voor ciderproductie en voor het maken van kriekenbier. Daarnaast zijn er plannen om verschillende soorten hagen en struiken aan te planten om de biodiversiteit te vergroten. Er zijn ook voorzieningen voor insecten, zoals een bijenhotel en een insectenheuvel.

appel

Appelbomen

Rouge duret
Pomme d’Or 
Saint Nicola 
Yarlington Mill
Dabinett
Saint Martin
Brantot
Marie Mesnard
Frequin Rouge
Clos Renaux
Judeline
Cascoiner Scarlet
Joli Rouge

De boomgaard Kriekenwei

Foto's in de boomgaard

Kriekenboom verplaatsen
Krieken bier en Porter bier
Kriekenboom verplaatsen
Kriekenweide 2024
Bijenheuvel
Bijenhotel
Wilgenknot en vlechtwerk hek Kriekenwei
Jonge enten Kriekenweide
Vormsnoei kriekenweide

Cider blog

Het cider experiment 2025 - 2026

scheidingsteken

De fruitpers

De fruitpers is aangeschaft, de benodigdheden om cider te maken en de instrumenten om het proces te controleren.

meer lezen...

Cider proeverij

Om een goede cider te gaan maken is het essentieel om te weten hoe verschillende ciders smaken, oftewel: Cider proef...

meer lezen...

Hoogstam voor cider

Appelrassen voor cider

Dabinett

De Dabinett is een Engels ciderappelras (Somerset), onmisbaar voor karaktervolle, bitterzoete cider. De boom geeft een hoge opbrengst en veel...

Lezen...

Bramley’s Seedling

De Bramley's Seedling is een iconische, zure Engelse kookappel, ideaal voor appelmoes/taart. Het ras, zeldzaam in Nederland, ontstond begin 19e...

Lezen...

Rouge Duret

Rouge Duret is een zoete ciderappel, zelden als handappel gegeten. Belangrijk voor rondheid en parfum in cider.

Lezen...

Boskoop/ Goudreinet

De Goudreinet, een robuuste Nederlandse appel, is geliefd om zijn veelzijdigheid. De vrucht is ideaal voor recepten en goed te...

Lezen...

Joly Rouge

De Joly Red is een Belgisch, zoet en robijnrood handappelras, gewaardeerd om zijn lage zuurgraad en goede bewaarbaarheid.

Lezen...

Clos Renaux

De Clos Renaux is een zoete Normandische ciderappel met lage zuurgraad, ideaal voor de productie van Calvados en zachte ciders.

Lezen...

Bellefleur

De Bellefleur is een verzamelnaam voor oude, grote, zoetzure appelrassen uit Nederland/België, bekend om hun mooie witroze bloesems.

Lezen...

Sterappel

De Sterappel is een kleine, rode, zoetzure appel met een stervormig klokhuis en uniek aroma.

Lezen...

Yarlinton Mill

De Yarlington Mill is een klassieke Engelse ciderappel (zoet/bitter) uit de 19e eeuw, geliefd als basis voor cider vanwege de...

Lezen...

Brantot

De Brantot (ook Bramtôt) is een historische Franse bitterzoete ciderappel uit Normandië, gewaardeerd om zijn hoge tannines voor de structuur...

Lezen...

Judeline

De Judeline is een Franse, zure appelvariëteit, specifiek ontwikkeld voor industriële sap- en ciderproductie.

Lezen...

Marie Mesnard

De Marie Ménard is een essentieel Frans ciderappelras uit Bretagne, gewaardeerd om haar bitterzoete smaak en hoge tanninegehalte voor het...

Lezen...

Meer hoogstam van Plök!

Kersenrassen

Schaarbeekse Kriek

Het is een zelfbestuivende zure kers die voornamelijk wordt gebruikt voor kriekenbier en jam. Vruchten rijpen in augustus.

Lezen...

Mierlose zwarte

Het is een zoete kers die veel wordt gebruikt in pannenkoeken. Deze donker gekleurde kers is onderdeel van het cultureel...

Lezen...

Kelleris

Deze kers, ook bekend als Morellenfeuer, is een zelfbestuivende, ziekteresistente zure kers met grote, donkerrode vruchten die in juli geoogst...

Lezen...