• 06-54643992
  • info@ikplukmee.nl

- Cider blog -

Dag 3: Persen en hoofdvergisting

scheidingsteken

Na 2 dagen pecto-enzym werking

De appelpulp kwam moeizaam op gang met het pecto-enzym, mogelijk doordat de ingesloten lucht tussen de pulpstukjes de effectiviteit verminderde. Mart improviseerde door een kleine hoeveelheid gefilterd water toe te voegen en het vrijgekomen vocht via het kraantje af te tappen en opnieuw over de pulp te gieten. Hoewel dit enigszins hielp, bevatte de pulp nog te grote stukken appel waar het pecto-enzym zijn werk niet goed had gedaan. Marc vraagt zich af of de crusher de appel niet te grof maalt.

Appelpulp na 2 dagen pecto-enzym - veel te grote stukken appel
Appel pulp persen
Persen van appelsap

- Cider blog -

Dag 3: Persen en hoofdvergisting

scheidingsteken

Persen

De pulp werd overgebracht naar de fruitpers, waarbij een filterzak van een schoon, nieuw, wit katoenen T-shirt werd gebruikt. De pers functioneerde goed, maar vanwege de grove appelpulp leek er na het persen nog veel sap achter te blijven. Een smaaktest met een stukje pulp bevestigde dit vermoeden. Een controletest met een sapcentrifuge op de geperste pulp leverde echter geen extra sap meer op. De sapopbrengst was laag, minder dan de helft van het oorspronkelijke volume. De grofheid van de pulp was waarschijnlijk de oorzaak. Voor volgend jaar moeten we overwegen hoe we de opbrengst kunnen verhogen, bijvoorbeeld door de pulp fijner te malen, of door de pulp eerst mee te laten vergisten alvorens te persen. Daarnaast is het cruciaal dat de pulp in sap drijft voor een optimale werking van het pecto-enzym.

- Cider blog -

Dag 3: Persen en hoofdvergisting

scheidingsteken

Sap proeven, metingen en opbrengst

De sapopbrengst was 28 liter voor de batch van de hoogstamappels en 6 liter voor de ciderappel-batch.

Bij het proeven van het sap viel op dat de ciderappel-batch een donkere kleur had, wat te wijten was aan de sterke oxidatie van de pulp. De smaak was overwegend zoet, met nauwelijks zuur of bitter. Het sap van de hoogstam-batch daarentegen had een balans tussen zoet en zuur, en bevatte eveneens weinig bitterheid.

De meting van het suikergehalte en het verwachte alcoholpercentage met de refractometer leverde de volgende resultaten op:

Ciderappel-batch: Een suikergehalte van 14,4 BRIX, wat neerkomt op een maximaal verwacht alcoholpercentage van 7% bij volledige vergisting.

Hoogstam-batch: Een suikergehalte van 13,2 BRIX, wat resulteert in een maximaal verwacht alcoholpercentage van 6,8%.

Hoofdvergisting starten

De correcte hoeveelheid giststarter en gistvoedingszout werd aan beide batches toegevoegd en zorgvuldig gemengd. Door vermoeidheid werd er echter per ongeluk een dubbele dosis voedingszout aan de ciderappel-batch toegevoegd; dit zal vermoedelijk geen nadelige gevolgen hebben.

De hoogstam-batch gaf diezelfde avond nog een eerste teken van leven door een enkele bel in het waterslot. De volgende dag waren beide batches gestart met een regelmatige vergisting, waarbij de grote (hoogstam) batch een duidelijk hogere activiteit vertoonde. Het afrondende opruimen en schoonmaken was een aanzienlijke klus.

Cider blog

Het cider experiment 2025 - 2026

scheidingsteken

De fruitpers

De fruitpers is aangeschaft, de benodigdheden om cider te maken en de instrumenten om het proces te controleren.

meer lezen...

Cider proeverij

Om een goede cider te gaan maken is het essentieel om te weten hoe verschillende ciders smaken, oftewel: Cider proef...

meer lezen...

Hoogstam voor cider

Appelrassen voor cider

Boskoop/ Goudreinet

De Goudreinet, een robuuste Nederlandse appel, is geliefd om zijn veelzijdigheid. De vrucht is ideaal voor recepten en goed te...

Lezen...

Joly Rouge

De Joly Red is een Belgisch, zoet en robijnrood handappelras, gewaardeerd om zijn lage zuurgraad en goede bewaarbaarheid.

Lezen...

Marie Mesnard

De Marie Ménard is een essentieel Frans ciderappelras uit Bretagne, gewaardeerd om haar bitterzoete smaak en hoge tanninegehalte voor het...

Lezen...

Dabinett

De Dabinett is een Engels ciderappelras (Somerset), onmisbaar voor karaktervolle, bitterzoete cider. De boom geeft een hoge opbrengst en veel...

Lezen...

Bellefleur

De Bellefleur is een verzamelnaam voor oude, grote, zoetzure appelrassen uit Nederland/België, bekend om hun mooie witroze bloesems.

Lezen...

Clos Renaux

De Clos Renaux is een zoete Normandische ciderappel met lage zuurgraad, ideaal voor de productie van Calvados en zachte ciders.

Lezen...

Yarlinton Mill

De Yarlington Mill is een klassieke Engelse ciderappel (zoet/bitter) uit de 19e eeuw, geliefd als basis voor cider vanwege de...

Lezen...

Rouge Duret

Rouge Duret is een zoete ciderappel, zelden als handappel gegeten. Belangrijk voor rondheid en parfum in cider.

Lezen...

Bramley’s Seedling

De Bramley's Seedling is een iconische, zure Engelse kookappel, ideaal voor appelmoes/taart. Het ras, zeldzaam in Nederland, ontstond begin 19e...

Lezen...

Judeline

De Judeline is een Franse, zure appelvariëteit, specifiek ontwikkeld voor industriële sap- en ciderproductie.

Lezen...

Sterappel

De Sterappel is een kleine, rode, zoetzure appel met een stervormig klokhuis en uniek aroma.

Lezen...

Brantot

De Brantot (ook Bramtôt) is een historische Franse bitterzoete ciderappel uit Normandië, gewaardeerd om zijn hoge tannines voor de structuur...

Lezen...

- Blog -

Het cider maken

scheidingsteken

Subtitel (copie maken)

Gebruik een tekstbewerker element om tekst met links kriekenweide aan te maken. Edit de tekst aan de linker zijde. Jammer genoeg kan dit niet meteen inline bij een tekstbewerker element.

Dit is een standaard simpel paragraaf element (p) voor als er geen links nodig zijn alleen tekst.

Titel

Hier kan ook gewoon tekst staan, je kunt ook de gehele container met de titel en paragraaf erin verwijderen

Titel

- onderschrift -

scheidingsteken

Subtitel (copie maken)

Gebruik een tekstbewerker element om tekst met links kriekenweide aan te maken. Edit de tekst aan de linker zijde. Jammer genoeg kan dit niet meteen inline bij een tekstbewerker element.